Ezt olvasta már?

0

Trump egységre szólította fel az amerikaiakat

Donald Trump amerikai elnök a kongresszus két háza előtt elmondott beszédében egységre szólította fel honfitársait az Egyesült Államok gondjainak megoldásához. (Pécsi Napilap)


hirdetés

A helyi idő szerint kedden elmondott, mintegy egyórás - főleg belpolitikával foglalkozó - beszédet a republikánus házelnök, Paul Ryan remeknek minősítette, Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője pedig - a felszólalás elhangzása után - úgy nyilatkozott, hogy Donald Trump e beszédével lett elnök. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője "populistának" nevezte Trumpot, és kijelentette, hogy szavai és tettei között nagy a különbség.

Elemzők rámutattak, hogy a beszédben alig esett szó külpolitikáról, azt érintve az elnök csak a NATO támogatásáról, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemről és az Egyesült Államok és Izrael megtörhetetlen barátságáról szólt, eléggé röviden.

A beszéd elején - utalva arra, hogy az Egyesült Államokban éppen most fejeződik be az afroamerikaiak történelmére és kultúrájára emlékező egyhónapos rendezvénysorozat - leszögezte, hogy az úgynevezett fekete történelem hónapja is emlékezteti az amerikaiakat a polgári jogok terén megtett hosszú útra, de - tette hozzá - még mindig sok a tennivaló. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az amerikai zsidó közösségi központokat érő fenyegetésekre, a zsidótemetők meggyalázására és egy minapi kansasi bűntényre (lelőttek egy indiai férfit származása miatt) született reakciók azt jelzik: az ország politikailag megosztott ugyan, de a gyűlölet és a gonoszság elítélésében egységes.

Az elnök az elmúlt évekre visszatekintve azt mondta: a középosztály szenvedett az Egyesült Államokban, mert a kormány szerinte inkább külföldre összpontosította a figyelmét. Ezzel magyarázta, hogy az embereknek elegük lett az addigi politikából, és azt követelték, hogy Washington a saját állampolgárait helyezze előtérbe.

Donald Trump ezután felsorolta, hogy elnöksége első hónapjában mi mindent tett választási ígéreteinek betartása érdekében. A nagy amerikai vállalatok vezetőivel folytatott megbeszélései után például a General Motors, a Ford, a Lockheed, az Intel azt ígérte, hogy új munkahelyek tízezreit hozza létre - mondta. Eredménynek tüntette fel, hogy létszámstopot rendelt el a közszolgálatban, rendeletet hozott, miszerint a kormánytisztviselők ezen állásukat elhagyva öt éven belül nem folytathatnak lobbitevékenységet, felmondta a Csendes-óceáni Partnerség néven ismert szabadkereskedelmi tárgyalásokat, és felhatalmazást adott a Dakota olajvezeték megépítésére.

A bevándorlásról szólva hangsúlyozta, hogy kormánya betartatja az érvényben lévő bevándorlási törvényt. Egyúttal megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határon megépül a megígért fal. Mint mondta, kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek. "Azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, ez azonban nem érhető el káoszban, ha a törvénytelenség az úr" - szögezte le, s hangsúlyozta, hogy "vissza kell állítanunk a törvényességet határainkon". Leszögezte viszont, hogy lát lehetőséget "reális és pozitív" bevándorlási reformra, sőt azt mondta, hisz abban, hogy ez ügyben republikánusok és demokraták képesek lesznek a kompromisszumra. Kiemelte, hogy felelőtlenség ellenőrzés nélkül beengedni embereket az Egyesült Államokba olyan térségekből, ahol nem lehet őket megfelelően ellenőrizni.

Trump elnök fontosnak nevezte a "radikális iszlám terrorizmus" elleni küzdelmet, s egyelőre nem részletezett intézkedéseket helyezett kilátásba ezzel összefüggésben.

Kormányzata belpolitikai elképzeléseiről szólva kifejtette, hogy "történelmi adóreformot" készít elő, s ennek keretében csökkentik a középosztály és a vállalkozások adóit. "Nagy-nagy csökkentések lesznek" - fogalmazott. Több millió új munkahely külföldről visszahozatalát ígérte külföldről, s kifejtette, hogy ez szerinte összefüggésben van az amerikai bevándorlási rendszerrel. Mint mondta, egyes országokban, például Kanadában vagy Ausztráliában, érdemek és szaktudás alapján engednek be bevándorlókat, akik aztán el is tudják tartani magukat. Az amerikai rendszer jelenleg nem ilyen, mutatott rá, és megjegyezte, hogy a bevándorlók jelenleg dollármilliárdokba kerülnek az amerikai adófizetőknek.

Donald Trump azt kérte a kongresszustól, hogy szavazza meg az infrastrukturális beruházásokra benyújtandó, ezermilliárd dolláros csomagtervet, hogy helyezze hatályon kívül az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, és fogadjon el új egészségbiztosítási rendszert. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az egyéni felelősségvállaláson alapuló új rendszerből nem maradnak majd ki a ritka betegségben szenvedők, s azok sem, akiknek már a biztosítás megkötése előtt súlyos betegségük volt. A szerény jövedelműek egészségügyi ellátását segítő Medicaid-programokat illetően az egyes szövetségi államok kormányzói nagyobb önállóságot kapnak.

Beszéde befejező részében az elnök a katonai költségvetés erőteljes növelését ígérte, s kifejtette, hogy ebből nem csupán a haderőt építik újjá, hanem javítják majd a háborús veteránok életkörülményeit is. Megerősítette, hogy támogatja a NATO-t, de ismét elmondta, hogy a tagállamoknak eleget kell tenniük pénzügyi kötelezettségeiknek. Hangsúlyozta, hogy "nagyon erőteljes és őszinte viták után" a tagállamok kezdik teljesíteni e kötelezettségüket. Egyértelművé tette, hogy a NATO-partnerek mellett a közel-keleti és a csendes-óceáni partnerországoktól is azt várja, hogy közvetlen és jelentős szerepet vállaljanak a stratégiai és a katonai műveletekben.

A kongresszushoz intézett üzenetét Donald Trump azzal zárta: "nagyot kell álmodni".0

hírek innen, onnan

Nicolas Cage mint Pókember? Már tárgyalnak róla

Persze nem a klasszikus, piros-kék hálószövőt játszaná el, hanem Pókember Noirt, akinek a hangját már kölcsönözte.

Szívszorító, amit Sarolta hercegnő tett az otthon lábadozó Katalin hercegnéért

Segíteni akart az édesanyjának, hogy gyorsabban gyógyuljon.

Éves bérletet lehet váltani a labdarúgó-válogatott mérkőzéseire

A szurkolók négy árkategóriából választhatnak, a legolcsóbb bérlet 30 ezer, míg a legdrágább 117 ezer forintba kerül.

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és...

Flippergolyóként pattogott az M0-áson egy autó, videó készült a vérfagyasztó balesetről

Az éppen érkező kamionnak sem kíméltek, a leállósávban folytatódott a tömegkarambol.

Rekordnyereménnyel tér vissza a legendás Megasztár

Szenzációs bejelentést tett szerdán Till Attila és a TV2 Csoport vezérigazgatója, Pavel Stantchev: visszatér a képernyőre az egyik...

Tizenhárom év fegyházra ítélte az újszülöttjét meggyilkoló anyát a Debreceni Ítélőtábla

Jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte a Debreceni Ítélőtábla szerdán azt nőt, aki eltitkolt terhessége után megszülte, majd...

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte...

Istenien néz ki Besenyei Bogi, nagy formába lendült

Besenyei Bogi egy stresszes időszakot követően döntött úgy, hogy változásra van szüksége, és most még tudatosabban fog edzeni.

Ty Segall először lép fel Budapesten

A kaliforniai garázsrock úttörője augusztus 25-én akusztikus koncertet ad az Akvárium Klub NagyHalljában.

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.

Sport

Kubatov Gábor: 90 millió forintért a házamat is feltettem a Ferencvárosért

A Blikk Talk vendége volt Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke. A klubvezető több témát is érintett az interjú során, többek között arról is beszélt, kik segítettek neki, mikor a Fradi elnöke lett.

Kimmich nem ok nélkül üvöltözött Lőw Zsolttal

A jelenet rávilágít, milyen a hangulat most a münchenieknél.

Olyan robbanás jön az Egyesült Államokban, amely minden gátat ledönthet

David Beckham és Lionel Messi elkezdte a csodát, de messze még a cél.

Kiderült, mi áll Lőw Zsolt és a német sztárfutballista konfliktusa mögött

Joshua Kimmich és a magyar szakember teátrális jelenetet produkálva vonult le a Bochum-Bayern München meccs után az öltözőbe. Újabb részletek derültek ki a konfliktusról.

Újabb elképesztő fejlemény történt Milák Kristóf ügyében

Az olimpiai bajnok úszó továbbra sem akar nyilatkozni.

Eldőlt Thomas Tuchel jövője a Bayern Münchennél - sajtóhír

Német sajtóértesülések szerint hamarosan bejelenthetik, hogy nyártól már nem Tuchel lesz a Bayern München vezetőedzője.

Christian Hornert kirúgja a Red Bull

Szerdán Bahreinben megkezdődött az idei szezon előtti F1-es teszt, ám miközben mindenki a pályán zajló eseményekre és az új autókra figyel, Christian Horner zaklatási botránya hamarosan lezárásához érkezhet.

Hatalmas pofon a Liverpoolnak, a Bayern München nem vesztegetné az időt

A Liverpool komoly csapást szenvedhet el a Bayer Leverkusen menedzserének, Xabi Alonsónak az ügyében.

Vizes botrány: a korrupcióval gyanúsított elnök felesége is magyar állampolgárságot kapott

A WA kuvaiti elnökét kétes ügyei miatt kitiltották az Egyesült Államokból.

Eldőlt Thomas Tuchel és Lőw Zsolt jövője a Bayern Münchennél - hivatalos

A klub hivatalos felületein bejelentették, hogy nyártól már nem Tuchel lesz a Bayern München vezetőedzője.

Őrültségeket beszél a botrányosan gyenge Atlético Madrid edzője

Lefocizták a BL-ben Diego Simeone csapatát, ő mégis elégedett. A Dortmund világbajnok sztárjának elege lett a videóbíróból.

Távozik az Újpest FC védője - hivatalos

Az Újpest FC saját honlapján jelentette be, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Tim Hall-lal.

0

Bulvár

“A csoportos szexuális erőszakot a családtagok előtt hajtották végre, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak”

Izraelben kiadták az első hivatalos jelentést az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én elkövetett szexuális bűncselekményeiről. A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos

Megöltek egy 16 éves nembináris gimnazistát a társai, az iskola mosdójában verték halálra

Február nyolcadikán meghalt egy nembináris középiskolás, miután három nála idősebb osztálytársa megverte őt az iskola mosdójában. Az oklahomai diák mindössze 16 éves volt.

A Momentum közzétett egy videót, amelyen Orbán Viktor és a bicskei pedofil igazgató egy színpadon szerepelnek

A kormányfő 2002-ben személyesen kampányolt a civil szervezet mellett, amelynek V. János volt a listavezetője.

Idén már egy részletben kell fizetnünk a gépjárműadót

A korábbi évekkel ellentétben nem kettő, hanem egy részletben kell az idei évtől megfizetnünk a gépjárműadót.

Orbán Viktor izgulhat: Putyin „barátsága” miatt bukhatjuk az évtized üzletét

Miközben - eleget téve a miniszterelnök terveinek - egy magyar cég külföldön, Spanyolországban vásárolna vasutat, óriási piaci nyereséggel, a spanyol lapok elővették az oroszkártyát. Orbán Viktort szélsőjobbold

Tudod, mi a világ legnehezebben megtanulható nyelve?

Nehéz nyelv a magyar, de nem a legnehezebb.

5 ordító jel, hogy a tested gyorsabban öregszik az átlagnál

Ha az alábbi tünetekben magadra ismersz, keress fel egy orvost, hogy megfelelő megoldást tudjatok kitalálni a problémára!

„Körbekérdezte a tanár a gyerekeket az osztálykiránduláson, kivel alhatna egy ágyban”

A 22 éves tanár és a 13 éves diák kapcsolata – az anyának meg kellett küzdenie azért, hogy a fia biztonságban járhasson iskolába.

Most kaptuk: legyőzte a gyilkos kór, elhunyt a nemzet művésze

Szerdán hajnalban, betegségben halt meg Czakó Gábor.

blogmorzsák

„S nincs ellenállás e viharnak” I.

Puskás Dániel két részből álló blogbejegyzése Arany János Híd-avatás című balladájával foglalkozik.

"Kínai Wagner" és a globális fegyverexport

Közelgő kínai-orosz helycsere várható a Globális Délen?

0