Ezt olvasta már?

0

Akkor most, hogy is van ez a sorosozós, junckerezős plakátkampány

A kormány nyolc oldalban reagált a Európa Bizottságnak

A kormány vasárnap közzétette az Európai Bizottság február végén kiadott közleményére adott válaszait. Az EB a sorosozós, junckerezős plakátkampányra reagált még február végén, erre adott most egy nyolcoldalas választ a kormány.


hirdetés

A közpénzből, sokak által felesleges hangulatkeltésnek és kampánynak tartott plakátolás legújabb fejleményét  az index munkatársai elemezték.

A közlemény azzal indít, hogy az EB szerint Soros Györgynek nincs köze a bevándorlás fokozásában, a kormány álláspontja viszont az, hogy Soros javaslatai egybevágnak a brüsszeli tervekkel.

Az anyag nagyobb pontjai a következők:

1. A kötelező betelepítési kvótát nem vonták vissza

2. Felülírnák a tagországok határvédelmi jogait

3. A migránsvízum bevezetését az Európai Bizottság is támogatta

4. Nem tagadják, hogy több pénzt adnának a migrációt támogató szervezeteknek

5. Már most is több tízezer bevándorló kap pénzzel feltöltött bankkártyákat

6. Kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt

7. Többféle módon is csökkentenék a bevándorlást ellenző országok pénzügyi támogatását

 

A végén azzal zárják, hogy az őszinte párbeszéd útját választják, és elkötelezett európainak tartják magukat, akik nemet mondanak az önfeladásra, valamint olyan Európát szeretnének, amely épít a keresztény értékekre.

Az Európai Bizottság szóvivője korábban elmondta, azt gondolják, hogy az emberek tényeket érdemelnek, nem fikciót, és a magyar kampány elferdíti az igazságot, és egy titkos terv sötét képét igyekszik felfesteni, amelynek célja az Európába irányuló migráció ösztönzése. Az igazság azonban az, hogy nem létezik ilyen összeesküvés.

Erre reagál most nyolc oldalban a magyar kormány, azt hangsúlyozva, hogy a migrációs EU-s támogatása „nem titkos összeesküvés”, „hanem nyílt együttműködés a bevándorlás fokozásáért. A kormány állításait nyilvános állásfoglalások, mindenki által elérhető nyilatkozatok és szavazási jegyzőkönyvek bizonyítják.”

Nézzünk kicsit részletesebben az egyes pontokat.

 

Menekültkvóta

A kormány most is megismétli, hogy az EU nem tett le „a migránskvóta bevezetéséről, a jogalkotási folyamat jelenleg is tart”. Szerintük félrevezető a Bizottságnak az az állítása, hogy Magyarországnak a Tanácsban érdemi beleszólása volt a kvótákról szóló döntésbe, valójában Magyarország hiába vétózott korábban az Európai Tanács ülésén, „a Bizottság egy új javaslattal szándékosan alacsonyabb szintre szállította a vitát, ahol a szavazáskor megkerülték az ellenzők csoportját”.

Mint ismert, az Európai Bizottságnak tavaly ősszel még voltak javaslatai az önkéntes befogadásról, ez azonban a parlamenti bizottságokhoz már nem jutott el, és nincs is erre esély ebben a parlamenti ciklusban.

 

Határvédelem

A 2. vitapont arról szól, hogy a kormány szerint a bizottság gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait. Itt a Frontex, a közös uniós határőrizeti szerv van a középpontban, melynek költségvetését és hatáskörét jelentősen növelnék. A Bizottság eredeti javaslata valóban ad rá lehetőséget, hogy a határőrizet koordinálását részben átvegye az uniós határőrség, de csak végszükség esetén, akkor, ha nagy bevándorlási hullám érkezne, és az érintett ország nem lenne képes ellenőrzése alatt tartani a határt.

Miután azonban több kormány is kifogásolta a Bizottság eredeti javaslatát, a nemzeti kormányokat tömörítő Tanács (benne a magyar kormánnyal) átírta a szöveget, és két hete meg is egyezett egy új verzióban. A magyar kormány ennek ellenére most is azt hangsúlyozza, hogy a Bizottságnak lehetősége lenne arra, hogy tanácsi jóváhagyás nélkül, saját hatáskörben rendelje el a Frontex beavatkozását, ezzel pedig„ sérülne a schengeni határok mentén elhelyezkedő tagállamok, így Magyarország szuverenitása”.

 

A „migránsvízum” bevezetése

A magyar kormány kommunikációja szerint ezt az Európai Bizottság továbbra is támogatja, akkor is, ha tagadja. A hivatalos magyar álláspont szerint „a Bizottság újra letagadott egy folyamatban lévő jogalkotási eljárást”. Itt a humanitárius vízumról van szó, amit egy spanyol képviselő kezdeményezett az EP-ben. A lényege, hogy még az EU-n kívül be lehessen adni tagállami nagykövetségeken menedékkérelmet. Ha egy előzetes vizsgálatban azt megalapozottnak találják, az érintett a kérelem elbírálásának időtartamáig beutazási engedélyt kap.

Ezt a javaslatot azonban az EP még novemberben leszavazta. Csak egy olyan határozatot fogadtak el később, amelyben a Bizottságot kérik egy újabb javaslat előterjesztésére. Nincs jelenleg politikai realitása annak, hogy ebből elfogadott jogszabály legyen, de a magyar kormány a folyamatban lévő vita kapcsán azt hangsúlyozza, hogy „egyértelmű, hogy a migránsvízumok kérdése ma is napirenden van a brüsszeli intézményekben”.

 

Civil szervezetek támogatása

A magyar kormányközlemény azt állítja, hogy „jelentősen növekszik a bevándorláspárti aktivistacsoportok támogatása a 2021–2027-es uniós költségvetési keretben”. Itt arra a januári EP-döntésre hivatkoznak, amely arról szólt, hogy jelentős mértékben növelik „a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását” a következő költségvetési ciklusban, konkrétan 1,8 milliárd eurót különítenek el az Európai Jogok és Értékek nevű új program számára.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megerősítésére szolgáló civil források bővítését a magyar kormány úgy állítja be, mintha az kifejezetten „sorosista” NGO-knak menne. A konfliktus arról is szól, hogy a nagyobb civil források nagyobb mértékben mehetnének a magyarhoz hasonló „renitens” EU-s tagállamokhoz: ha az EU szerint valahol súlyos veszélybe kerülnek az alapértékek, akkor az Európai Bizottság sürgős pályázati felhívást írhatna ki az ott működő civil szervezetek extra támogatására.

 

Bankkártyák a bevándorlóknak

A kormány november óta állítja azt, hogy az EU pénzzel feltöltött bankkártyákkal buzdítja a a bevándorlásra a migránsokat. Valójában csak egy görögországi programról van szó, ahol nem készpénzben, hanem kártyán kapják a regisztrált menedékkérők a juttatást – a bankkártya kizárólag Görögországban használható. A magyar kormány szerint problematikus, hogy nem csak a már megadott menekültstátusszal rendelkezők, hanem az ahhoz folyamodók is kapnak pénzt. Valójában a menedékkérő kategória minden más országban, nálunk is feljogosít már védelemre és ellátásra, hogy ne haljanak éhen. A magyar kormány szerint az is problematikus, hogy a bankkártyákon nem név, hanem egy sorszám van.

 

Kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt

– mármint az EU természetesen, és mondja ezt a magyar kormány. A legális migráció biztonságosabb és mindenkinek kiszámíthatóbb, előnyösebb sok NGO és több európai szereplő szerint. A magyar közlemény az Európai Bizottságnak azt a tavaly szeptemberi állásfoglalását kifogásolja, mely kísérleti programokat javasol afrikai országokkal, hogy „az irreguláris migrációs áramlásokat biztonságos, rendezett és jól irányított legális migrációs lehetőségekkel lehessen felváltani”. A Bizottság ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy csak az egyébként is létező programok összehangolását szeretnék, és a programok nem lennének kötelezőek, a tagállamok önállóan dönthetnének.

 

Pénzbüntetés a migrációellenes országoknak

„Az Európai Bizottság nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy „semmilyen összefüggés nincs az uniós pénzügyi támogatás és a migráció támogatása vagy elutasítása között”. A Bizottság magát leplezi le, hiszen bevallják, hogy a kohéziós források szétosztásakor figyelembe veszik, hogy „az adott országba 2013 óta hányan érkeztek az EU határain kívülről”. Brüsszel azt szeretné elérni, hogy 2021 és 2027 között – a korábbiakhoz képest – több uniós forrást kapjanak a migránsokat befogadó országok, a migrációt elutasító tagállamok pedig kevesebbet” – áll a magyar közleményben.

Korábban a Bizottság a magyar vádakra azzal felelt, hogy „a Bizottságnak a 2021–2027-es időszakra tett uniós költségvetési javaslata nem büntet egyetlen tagállamot sem – sem a migrációs politikája, sem más miatt”.

 

forrás: index.hu0

hírek innen, onnan

Az életükkel fizetnek a Mekka felé tartó úton, több száz zarándok halt meg hőgutában

A hét elején 51,8 Celsius-fokot is elérő kánikula volt az iszlám legszentebb városában és annak környékén.

Kiderült, melyik a világ legfiatalabb és legidősebb országa

Különös dolgokról árulkodik egy életkori adatsor.

Harcias magyarok

49 perc: magyar szempontból nem nézett ki túl jól az első játékrész hajrája, jót tett a magyar csapatnak a szünet. Igaz, most is a...

Szoboszlai buzdítást vár

48. perc: a bal oldalontámadnak a magyarok Szoboszlai indítása után, amire a magyar szurkolók üdvrivalgásba kezdték. A németek kivágták...

Színpadi balesete után üzent Ian McKellen

Fejjel előre esett a közönségbe.

Hatalmas bírsággal kell szembenéznie az amerikai repülőgépgyártó óriásnak – Ebbe beleremeghet a Boeing

A Boeing 737 MAX balesetek áldozatainak hozzátartozói 24,78 milliárd dolláros bírságot kértek a repülőgépgyártóra, valamint a...

Szerdán állt először bíróság elé az a miskolci fiatal, aki lövöldözni akart az iskolában

A fiú zokogva borult édesanyja karjaiba, és mindent bevallott.

Megszólalt a terhességéről Tornóczky Anita: a csalódások ellenére végig hitt abban, hogy anya lesz

Tornóczky Anita élete legnagyobb álma volt, hogy édesanya lehessen, és ez az álom végre valóra válik. Egy kisfiút hord a szíve alatt, a...

Szilágyi Áron nyolcaddöntőbe sem jutott az Eb-n, honfitársai sem jeleskedtek

A férfi kardozók és a női tőrözők egyéni küzdelmében a nyolcadik Kondricz Kata lett a legjobb magyar.

Mi lesz a forinttal? Mire lenne szükség Magyarországon és mi várható Európában?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre...

Sport

Itt nézheti meg a magyar szurkolók hátborzongató, fantasztikus vonulását Stuttgartban

Egy kicsit most mindenki Németországban érezheti magát.

Kirúgta a pilótáját a Red Bull

Már a hétvégi Spanyol Nagydíjra is hatása van a döntésnek.

Bajnokok Ligája: ellenfelet kapott a Ferencváros

Ahogyan azt korábban jeleztük, szerda délben Nyonban megtartották a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének sorsolását. A sorsolásban érdekelt volt a magyar […] A Bajnokok Ligája: ellenfelet kapott a Ferencváros

Rossi több helyen is változtat a kezdőcsapaton, beszólt az Ádám Martint kritizálóknak

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint az esélytelenség motiválhatja a magyar válogatott játékosait szerdán a házigazda németek elleni, szerdai Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. […] A Rossi több helyen is vált

Libabőr: ellepték a magyar szurkolók Stuttgartot – videó.

Elindultak a drukkerek a stadion felé.

Döbbent németek nézik, ahogy zeng az Éjjel soha nem érhet véget - videó

A hazai szurkolók most ismerkednek a dallal. Tetszik nekik.

Németország-Magyarország: a magyar válogatott várható kezdőcsapata

Mint ismert, a magyar válogatott szerdán 18 órától Németország ellen játszik az Európa-bajnokságon. Marco Rossi szövetségi kapitány elárulta, 2-3 helyen […] A Németország-Magyarország: a magyar válogatott várh

Rossi a németek elleni meccs előtt: Sok idióta ül a billentyűzet mögött

Magyarország Németországgal játszik az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, a meccs előtti sajtótájékoztatón több témát is érintett Marco Rossi szövetségi kapitány.

Fontos kimaradók Marco Rossi csapatá-ban, így állhatunk fel a németek ellen

Szerdán, azaz ma este hat órától a magyar labdarúgó-válogatott ismét pályára lép az Európa-bajnokságon.

Drámai döntetlen Hamburgban

Horvátország fordított, de az albánok ezúttal pontot tudtak menteni

Milák Kristóf nyert Kós Hubert ellen, élen a magyar vegyesúszók

Amíg férfi 100 méter pillangón két klasszisunk egymással – is – csatázott, egy svájci megelőzte őket.

0

Bulvár

A fanszőrzetnek szerepe van. 10 megdöbbentő szex különlegesség

Az emberek többsége 17 éves korában csinálja először, élete során átlagosan 4-6 emberrel és a házasság után körülbelül heti egyszer.

Meglepő határozatot hozott Orbán Viktor: indoklás nincs, júliustól lép életbe

Július elsejével felmentette dr. Bene Ildikót, az országos kórházfőigazgató-helyettest Orbán Viktor.

Poénból csináltatott DNS-tesztet a lány, majdnem elájult, amikor meglátta a végeredményt

Rég eltemetett családi titokra derített fényt, ráadásul teljesen véletlenül.

Házépítés közben bukkant aranykincsekre egy nógrádmegyeri család, nem tartották meg

A kincset az első megdöbbenés után átadták a rendőrségnek.

Visszahívják a nyugtatót, amit a magyarok is gyakran szednek

A Nemzeti Népegészségügyi- és Gyógyszerészeti Központ (Nngyk) azonnali hatállyal kivonta a forgalomból a Frontin nevű alprazolám hatóanyagú nyugtató egyes tételeit.

Újabb bomba robban? Az ügyészség holnap rendkívüli tájékoztatót tart Magyar Péter hangfelvételéről

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás jelenlegi állapotáról.

Évekig is hánykolódnak az óceánon a fizetés nélkül magukra hagyott tengerészek

Abban az álomban ringatják magukat, hogy egyszer majd megjön a bérük.

Túl kemény lesz a törölköző mosás után? Ezt a hibát követik el a legtöbben

A törölközők keménységének több oka is lehet mosás után. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és a lehetséges megoldást is.

A DK feljelentést tesz Orbán Ráhelék egymilliárdos influenszer-partija miatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség utaztatta Budapestre a sokmilliós követőtáborral rendelkező nemzetközi csapatot.

0