Ezt olvasta már?

0

A Pécsi Ítélőtábla börtönre ítélte a volt MVM vezért

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezetőjét a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa, az úgynevezett MVM-perben lefolytatott új eljárásban, másodfokon, nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte.


hirdetés

A táblabíróság határozatával megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék új eljárásban az elmúlt év márciusban elsőfokú, nem jogerős ítéletét, ami felmentette az MVM egykori vezetőjét a vádak alól. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa K. I.-t - távollétében – társ tettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. Az ügy másodrendű vádlottját bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztésre, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére, a harmadrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett sikkasztás, illetve pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a másodfokú bíróság.

 

 

A két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László hangsúlyozta, a bűncselekményeket a vádlottak nem bűnszervezetben követték. Kiemelte, a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad a másodfokú bíróságnak arra, hogy az első fokon lefolytatott bizonyítás adataiból eltérő következtetést vonjon le, attól eltérő ítéletet hozzon.

 

Az ügyészség azzal vádolta dr. K. I. I. rendű vádlottat és társait, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetői és alkalmazottaiként – beosztásukat felhasználva – különböző, ténylegesen meg nem valósult beruházások előkészítése során, bűnszervezetet létrehozva vagyonkezelői kötelezettségüket szándékosan megszegték és ezzel összességében több milliárd forintos kárt okoztak az állam tulajdonában álló gazdasági társaságnak, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés.

 

 

A vádirati tényállás szerint a cselekmények elkövetése során az Sz. Á. II. rendű vádlott érdekeltségébe tartozó off-shore céget is felhasználtak. Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a megismételt eljárás során dr. K. I. I. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottat valamennyi vádpont alól felmentette, míg Sz. Á. II. rendű és dr. K. I-né IV. rendű vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

 

 

A törvényszék a széles körben lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként azt állapította meg, hogy az MVM Zrt. egy időközben elhunyt vezető tisztségviselője, illetve más személyek vettek részt abban a bűncselekményben, amely egy horvátországi szálloda megvásárláshoz volt köthető. A hotelt az MVM Zrt. kívánta megvásárolni, üdülőnek és képzési központnak. Több horvátországi és más off-shore cég közötti bonyolult, részben fiktív szerződéssorozattal M.L. a II .rendű vádlott segítségével több mint 4,3 millió eurót utalt át olyan külföldi gazdasági társaságnak, mely ténylegesen nem rendelkezett a szálloda tulajdonjogával. Dr. K. I-né IV. rendű vádlott – aki az I. rendű. vádlott felesége – szerezte meg azoknak a cégeknek az irányítását, amelyek a szálloda tulajdonjogával rendelkeztek.

 

A Pécsi Ítélőtábla – élve azzal az eljárásjogi lehetőséggel, hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítás anyagából más következtetést is levonhat - az elsőfokú bíróság által megállapítottól részben eltérő tényállást állapított meg.

 

A cselekmény hátterében egy rendkívül bonyolult gazdasági eseménysorozat állt. Ennek lényege, hogy dr. K.I. I.rendű vádlott - vállalati üdülő megvásárlása céljából - elindított egy jogi és pénzügyi folyamatot, mely végül azzal zárult, hogy az arra biztosított pénzügyi fedezet szinte teljes egésze egy ciprusi cégnyilvántartásban szereplő és tényleges haszonélvezőként az I .rendű vádlott feleségének - dr. K.I-né IV. rendű vádlott - tulajdonosi érdekeltségébe tartozó off-shore céghez került. Ennek az ügyletnek lebonyolításához nyújtott segítséget a II. és III. rendű vádlott.

 

Bizonyítottnak látta, hogy dr. K. I. I. rendű, Sz. Á. II. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottak e bűncselekmény elkövetésében részt vettek. Ugyanakkor a másodfokú bíróság sem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak bűnszervezetet létrehozva okoztak kárt az MVM Zrt-nek.

 

Megállapította továbbá a másodfokú bíróság, hogy az MVM Zrt. 2007. január 25. napján megkötött háromoldalú befektetési és vagyonkezelői keret megállapodás alapján, amelyet az I. rendű vádlott és az azóta elhunyt volt gazdasági vezérigazgató-helyettes írt alá - több részletben összesen 6.350.000 eurót utalt át egy osztrák bank számlájára. Később ez a pénz egy Cipruson bejegyzett offshore cég számlájára került. A II. rendű vádlott által képviselt off-shore cég a szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy az energetika területén biztonságos befektetési portfóliót alakít ki, amely összességében minimum 10 százalékos hozamot eredményez. Az MVM Zrt. által átutalt összegből egy magyarországi Kft. csaknem 3 millió €-t, míg egy másik ugyancsak Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság 733.000 eurót kapott. A II. rendű vádlott cége egyáltalán nem a szerződésben vállalt biztonságos energetikai portfóliók kialakítását és magas minősítésű kötvények vásárlását végezte el. Csaknem 3 millió €-val a II. rendű vádlott cége soha nem számolt el, és ezt tőle az I. rendű vádlott nem is kérte számon.

 

A kiegészített és részben megváltoztatott tényállás alapján a Pécsi Ítélőtábla, az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva, dr. K. I. I. rendű vádlott bűnösségét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében és társ tettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében állapította meg, ezért az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 5 évi börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 

A II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki további folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, mint bűnsegédet, halmazati büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

 

Dr. V-S. L. III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és ugyancsak bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettében. A III. rendű vádlottat halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

 

A IV. rendű. vádlott büntetését helyben hagyta.

 

A Pécsi Ítélőtábla ítélete ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett, az ügyész erre három munkanapot tartott fenn, így a határozat nem jogerős. Az ügy várhatóan a Kúrián folytatódik. Az ügyész a tárgyalás végén egyúttal indítványozta K. I. letartóztatását, a kényszerintézkedés elrendelését ugyanakkor a tábla nem látta szükségesnek.0

hírek innen, onnan

Ty Segall először lép fel Budapesten

A kaliforniai garázsrock úttörője augusztus 25-én akusztikus koncertet ad az Akvárium Klub NagyHalljában.

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.

Ezzel a szépségdíjas utolsó perces bombagóllal nyert a Porto az Arsenal ellen

Nem akármilyen góllal kapott ki Mikel Arteta együttese.

Mindenki rosszul járna a műholdgyilkos orosz atomfegyverrel, még az oroszok is

Bárki kezdene is el műholdakat robbantgatni, szinte garantált, hogy a saját és a szövetségesei műholdjai majdnem akkora veszélyben...

OVSZ: emelkedett a szervdonációk száma 2023-ban Magyarországon

Tavaly végezték a tizenkétezredik transzplantációt Magyarországon.

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három...

Egyre közelebb a madridi bejelentés, Mbappé mégis Barcelonában járt

Vajon mi dolga volt a PSG sztárjának a katalán városban, amiről nem hajlandó nyilatkozni?

Az utolsó pillanatban kapott ki az Arsenal a Portótól a BL-ben

Mikor már úgy tűnt, 0-0 lesz a vége, Galeno óriási gólt tekert. A másik meccsen a Napoli 1-1-et játszott a Barcelonával.

Hidegzuhany után nagyot fordított a Liverpool

A sérült Szoboszlai Dominikot továbbra is nélkülöző, listavezető Liverpool hátrányból fordítva 4-1-re legyőzte a vendég Lutont az...

Guardiola szerint Haaland a nehéz hetek után végül elhallgattatta a kritikusokat

Szűkös győzelmet aratott a City a Brentford ellen, Haaland jelentette a különbséget.

Orbán Viktor: az európai parlamenti választást meg tudjuk és meg is fogjuk nyerni

A miniszterelnök a kegyelmi ügyről is beszélt Balatonalmádiba a kihelyezett évadnyitó frakcióülésén.

A Napoli hazai pályán játszott döntetlent a Barcelona ellen

Az olasz bajnok a katalán sztárcsapatot fogadja a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

0

Sport

Kubatov Gábor: 90 millió forintért a házamat is feltettem a Ferencvárosért

A Blikk Talk vendége volt Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke. A klubvezető több témát is érintett az interjú során, többek között arról is beszélt, kik segítettek neki, mikor a Fradi elnöke lett.

Kimmich nem ok nélkül üvöltözött Lőw Zsolttal

A jelenet rávilágít, milyen a hangulat most a münchenieknél.

Olyan robbanás jön az Egyesült Államokban, amely minden gátat ledönthet

David Beckham és Lionel Messi elkezdte a csodát, de messze még a cél.

Kiderült, mi áll Lőw Zsolt és a német sztárfutballista konfliktusa mögött

Joshua Kimmich és a magyar szakember teátrális jelenetet produkálva vonult le a Bochum-Bayern München meccs után az öltözőbe. Újabb részletek derültek ki a konfliktusról.

Újabb elképesztő fejlemény történt Milák Kristóf ügyében

Az olimpiai bajnok úszó továbbra sem akar nyilatkozni.

Eldőlt Thomas Tuchel jövője a Bayern Münchennél - sajtóhír

Német sajtóértesülések szerint hamarosan bejelenthetik, hogy nyártól már nem Tuchel lesz a Bayern München vezetőedzője.

Christian Hornert kirúgja a Red Bull

Szerdán Bahreinben megkezdődött az idei szezon előtti F1-es teszt, ám miközben mindenki a pályán zajló eseményekre és az új autókra figyel, Christian Horner zaklatási botránya hamarosan lezárásához érkezhet.

Hatalmas pofon a Liverpoolnak, a Bayern München nem vesztegetné az időt

A Liverpool komoly csapást szenvedhet el a Bayer Leverkusen menedzserének, Xabi Alonsónak az ügyében.

Vizes botrány: a korrupcióval gyanúsított elnök felesége is magyar állampolgárságot kapott

A WA kuvaiti elnökét kétes ügyei miatt kitiltották az Egyesült Államokból.

Eldőlt Thomas Tuchel és Lőw Zsolt jövője a Bayern Münchennél - hivatalos

A klub hivatalos felületein bejelentették, hogy nyártól már nem Tuchel lesz a Bayern München vezetőedzője.

Őrültségeket beszél a botrányosan gyenge Atlético Madrid edzője

Lefocizták a BL-ben Diego Simeone csapatát, ő mégis elégedett. A Dortmund világbajnok sztárjának elege lett a videóbíróból.

Távozik az Újpest FC védője - hivatalos

Az Újpest FC saját honlapján jelentette be, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Tim Hall-lal.

0

Bulvár

“A csoportos szexuális erőszakot a családtagok előtt hajtották végre, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak”

Izraelben kiadták az első hivatalos jelentést az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én elkövetett szexuális bűncselekményeiről. A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos

Megöltek egy 16 éves nembináris gimnazistát a társai, az iskola mosdójában verték halálra

Február nyolcadikán meghalt egy nembináris középiskolás, miután három nála idősebb osztálytársa megverte őt az iskola mosdójában. Az oklahomai diák mindössze 16 éves volt.

A Momentum közzétett egy videót, amelyen Orbán Viktor és a bicskei pedofil igazgató egy színpadon szerepelnek

A kormányfő 2002-ben személyesen kampányolt a civil szervezet mellett, amelynek V. János volt a listavezetője.

Idén már egy részletben kell fizetnünk a gépjárműadót

A korábbi évekkel ellentétben nem kettő, hanem egy részletben kell az idei évtől megfizetnünk a gépjárműadót.

Orbán Viktor izgulhat: Putyin „barátsága” miatt bukhatjuk az évtized üzletét

Miközben - eleget téve a miniszterelnök terveinek - egy magyar cég külföldön, Spanyolországban vásárolna vasutat, óriási piaci nyereséggel, a spanyol lapok elővették az oroszkártyát. Orbán Viktort szélsőjobbold

Tudod, mi a világ legnehezebben megtanulható nyelve?

Nehéz nyelv a magyar, de nem a legnehezebb.

5 ordító jel, hogy a tested gyorsabban öregszik az átlagnál

Ha az alábbi tünetekben magadra ismersz, keress fel egy orvost, hogy megfelelő megoldást tudjatok kitalálni a problémára!

„Körbekérdezte a tanár a gyerekeket az osztálykiránduláson, kivel alhatna egy ágyban”

A 22 éves tanár és a 13 éves diák kapcsolata – az anyának meg kellett küzdenie azért, hogy a fia biztonságban járhasson iskolába.

Most kaptuk: legyőzte a gyilkos kór, elhunyt a nemzet művésze

Szerdán hajnalban, betegségben halt meg Czakó Gábor.

blogmorzsák

„S nincs ellenállás e viharnak” I.

Puskás Dániel két részből álló blogbejegyzése Arany János Híd-avatás című balladájával foglalkozik.

"Kínai Wagner" és a globális fegyverexport

Közelgő kínai-orosz helycsere várható a Globális Délen?

0