Ezt olvasta már?

Kitart az érdeklődés a luxusingatlanok piacán

Változatlan érdeklődés övezi az ingatlanpiaci kínálat legdrágább otthonait. Egyre nő a valódi luxus iránti igény, amelyet a fővárosi újépítésű, prémium min...


Mi a helyzet koronavírusilag Putyinéknál? Megmutatjuk!

Putyin: fel kell készülni a legsúlyosabb helyzetre is!

Keveset van a nagy medve országa a koronavírus-hírek középpontjában, de mi is a helyzet Oroszországban?


hirdetés

Nem zárta ki a katonaorvosok bevetését az új típusú koronavírus fertőzés terjedése elleni küzdelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi egészségügyi és járványhelyzetről.

Mint mondta, szükség esetén fel kell használni a védelmi tárca tapasztalatait és kapacitásait. Hangsúlyozta hogy az orosz katonaorvosok külföldön - Olaszországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában - eléggé hatékonyan küzdenek a járvány ellen, ami csak "kis töredéke" a tárca képességeinek, a fő tartalékhoz még nem nyúltak. Emlékeztetett arra, hogy a hadsereg 16 új egészségügyi központot épít rohamtempóban az országban, amelyeket középtávon az új koronavírus ellen is fel lehet használni.

Putyin javasolta, hogy a régiók biztosítása érdekében hozzanak létre egyesített szövetségi tartalékot orvosi műszerekből, gyógyszerekből és egészségügyi védőfelszerelésből. Elismerte, hogy a helyzet az általa sikeresnek mondott megelőző intézkedések ellenére "sem a legjobb irányt vesz" és nő a súlyos betegek száma.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint egy nap alatt 2558 új igazolt koronavírus-fertőzöttet, 18 halálesetet és 179 gyógyultat jegyeztek fel Oroszországban. Ezzel a nyilvántartott fertőzöttek száma az ország 82 régiójában - a 85 közül - 18 328-ra, az elhunytaké 148-ra, a gyógyultaké 1470-re nőtt.

A fővárosban 11 513 fertőzés mellett 82 végzetes kimenetelű betegségről és 837 gyógyultról tudnak. Országosan eddig 1,3 millió szűrést végeztek el.

Putyin hangsúlyozta, hogy a járvány még Moszkvában sem tetőzött és fel kell készülni a legsúlyosabb eshetőségre is.

 

Sürgette, hogy a kormány ne csak közép és hosszú távú prognózist készítsen, hanem az elkövetkező három, hét vagy tíz napra is legyen folyamatosan aktualizált prognózis, amelyről napi jelentést kért.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a videótanácskozáson úgy vélekedett, hogy a megbetegedések számának növekedése a fővárosban és Moszkva megyében - ott észlelték a fertőzések 72,3 százalékát - az elkövetkező két hétben megállhat. A Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az adatok "nem nagyon kellemesek" és hogy az oroszországi járványhelyzettel kapcsolatban egyetlen eddigi matematikai modell sem nyert megerősítést. Mint mondta, a fertőzöttek száma országos szinten átlagosan 17-18 százalékos, de ez szerinte nem számít hirtelen növekedésnek.

A fővárosban és Moszkva megyében egyébként hétfőn megkezdődött a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szerdától szükségessé váló digitális kódok igénylése, az eljárást azonban hackerek és csalók próbálják megzavarni.

A kód nélkül utazókat egy és 40 ezer rubel közötti bírsággal sújthatják majd, a korlátozások megsértésének súlyossága és ismétlődésének függvényében, akár naponta többször is. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.)

A moszkvai hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a regisztráláshoz használandó, amúgy is túlterhelt önkormányzati weboldalt folyamatos hackertámadások érik, és a helyzet újdonságát kihasználva csalók adathalász oldalakat hoznak létre, alternatív bejegyzési lehetőségeket kínálva. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők hamis sms-ekkel próbálják meg félrevezetni az embereket, azt állítva, hogy a címzettek megsértették a karanténelőírásokat, ami miatt bírságot kell átutalniuk egy bankszámlára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elismerte, a koronavírus-helyzet miatt megszaporodott a bűncselekmények száma, de hangsúlyozta, hogy a helyzet nem hasonlítható a 90-es évekhez, és hogy a hatóságok intenzíven dolgoznak, ezért nem kell pánikba esni.

Az orosz főügyészség arra figyelmeztetett, hogy Baskírföldön, Észak-Oszétiában és Szverdlovszk megyében több száz halottról szóló, egyebek között a YouTube-on terjesztett rémhírek jelentek meg, és intézkedésre szólította fel a tömegtájékoztatási és távközlési hatóságot (Roszkomnadzor). Tverben hasonló tartalmú hamis hírek tudatos terjesztése címén büntetőeljárás indult egy meg nem nevezett hírportál ellen.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Euronews hírtelevíziónak nyilatkozva kifogásolta, hogy az európai uniós országokban "dezinformáció" terjed az oroszországi járványhelyzetről. Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Kreml torzítja a Covid-19-re vonatkozó adatokat vagy hogy az állapotok súlyosabbak az olaszországinál és a spanyolországinál.

Koszacsov szerint hazugok azok a híresztelések, amelyek szerint nem hatékony az Olaszországnak orosz katonaorvosok által nyújtott támogatás, és hogy a segítségnyújtás révén Moszkva a maga javára igyekszik felhasználni az ottani helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy maga az olasz kormány is cáfolta az állítólagos orosz politikai befolyásolásról szóló híreket.

A szenátor megalapozatlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország terjeszt álhíreket a járvánnyal kapcsolatban. Mint mondta, Moszkva erős EU-ban érdekelt, valamint abban, hogy az uniónak önálló Oroszország-politikája legyen, mert meglátása szerint több európai ország a NATO tagjaként képtelen önálló irányvonalat kialakítani Moszkva viszonylatában.

Az orosz kormány közölte, hogy az elkövetkező napokban mintegy ötezer külföldön rekedt orosz állampolgárt visznek haza különgéppel, egyebek között Hollandiából, Indiából, Indonéziából, Montenegróból, Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból és az Egyesült Államokból. Vasárnap öt utasszállító öt orosz városba repatriált utasokat, hétfőn pedig egy mintegy 130 embert szállító gép szállt fel Madridból moszkvai leszállással Szentpétervár felé.

Infostart / MTI0

hírek innen, onnan

Németország harcban áll: betiltottak egy nácinak mondott szervezetet

Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal...

Majd kiesnek a falatnyi bikiniből Pap Dorci formás mellei - képek

A TV2 sztárja merész fotóval jelentkezett.

Szenzációs hírt kaptak a magyar autósok, erre várt az egész ország

Ennek végre mindenki örülhet, eljön a nagy nap.

Egészséges kisfiút hagytak a veszprémi kórház babamentő inkubátorában

„Köszöntünk, Ábel!” – írta a kórház.

Egyre kevesebbet pazarolnak a magyarok

Ha folytatódik a tendencia, 2030-ra felére csökkenhet az élelmiszer-pazarlás.

Új trend hódít: csak bugyit viselnek az utcán a dögös szupermodellek

Ha meglátod Hailey Bieber szettjét, te is kedvet kapsz, hogy kipróbáld a nadrág nélküli trendet.

Sinkó Ottó: Csatlakoznunk kellene az eurózónához

Nemcsak gazdasági, hanem elsősorban politikai üzenete lenne annak, ha Magyarország elköteleződne az euró mellett – hangsúlyozta a...

Öt perc alatt kimentették a Dunába esett nőt

A rendőrség elképesztően gyors életmentést hajtott végre Budapesten.

„A bajnoki cím elbukása rosszabb volt, mint a hererák”

A betegség ellen nem tudsz tenni semmit, el kell fogadnod, és túlesni rajta.

Ha teheti, péntekig még várjon a tankolással

A benzinért és a dízelért is kevesebbet kell majd fizetni.

0

Sport

Tragikus balesetben meghalt a magyar sportoló

Jordániában tartózkodott egy hegymászó csoporttal.

Reagált a nemzetközi szövetség Losonczi Dávid elcsalt világbajnoki döntőjére

A magyar birkózó a bírók súlyos tévedése miatt maradt le a vb-aranyéremről.

Hatalmas a káosz Fehérváron: szétesik a csapat

Egymás után távoznak a fontos emberek.

Magyarország labdarúgó Európa-bajnokságot rendez

Az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén döntött a következő évek utánpótlás Európa-bajnokságok helyszíneiről. Magyarország 2027-ben a női U19-es Európa-bajnokság házigazdája lesz.

Az elhunyt magyar rendőr családján segít Lőw Zsolt

Az esztergomi robbantás áldozatának családjának gyűjt Lőw Zsolt és a Bayern München.

Máshol rendezik a magyar válogatott Eb-selejtezőjét

A mérkőzést november 16-án rendezik meg.

Óriási siker: világbajnok lett a magyar sportoló

Jákó Miriam kiemelkedő teljesítménnyel megnyerte a nők sportpisztoly számát a Rio de Janeiróban zajló katonai sportölvő-világbajnokságon.

Kiderült, hány meccset kell kihagynia az érthetetlen módon kiállított Fiola Attilának

A magyar válogatott focistát a Zalaegerszeg elleni meccsen állították ki.

„Ha nem futok el, meghalok” – állítja a Szeged korábbi játékosának felesége

Megdöbbentő részletek derültek ki a családon belüli erőszakkal vádolt sportolóról.

Félti az életét a volt szegedi kézistől a felesége

Sokkoló történet rázta meg a kézilabdavilágot. A horvátok olimpiai bronz- és kétszeres világbajnoki ezüstérmes korábbi kiválóságát, Denis Bunticot családon belüli erőszak és nagy mennyiségű fegyver birtoklá

Ennél feljebb aligha van: Szoboszlait már De Bruynéhez hasonlítják

A liverpooli szakíró vont még ennél is bátrabb párhuzamot.

Megőrültek ezért a nőért a Miami Dolphins férfiszurkolói, aztán jött a nem várt meglepetés

Nem túlzás: a Miami Dolphins rajongói – legalábbis a férfiak – eldöntötték, mostantól minden meccsen ott a helyük. Az sem baj, ha a csapat legnagyobb sztárja nem tud pályára lépni, csak Hailey Lopez legyen ott a

0

Bulvár

Baljós jelek utalnak egy komolyabb őszi összeomlásra

A profi befektetők meg kezdték építeni pozícióikat, amivel egy komolyabb tőzsdei áresés esetén sokat kaszálhatnak. Lehet azonban hogy túl korán isznak a medve bőrére, bár vannak intő jelek.

Orbán Viktor elővett egy adag készpénzt, majd szótlanul besétált egy IX. kerületi házba

A 444 szerint keddenként rendszeresen a Bakáts utcába jár, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint magánprogramja volt Orbánnak.

Így nézett ki Jézus a mesterséges intelligencia szerint

A végeredmény hasonlít a korábbi ábrázolásokhoz.

Meghalt Bayer Ottmár operatőr, Bayer Zsolt édesapja

A köztévé is megemlékezik a hazai animációs filmgyártás meghatározó alakjáról.

Nincs menekvés, embertelen, gyilkos forróság jön

Vészjósló tanulmány derült ki, egy közelgő esemény drámaian át fogja formálni a Föld időjárását.

Döntöttek a parlamentben arról, hogy munkaszüneti nap legyen-e december 24.

Nem vették tárgysorozatba az erről szóló képviselői önálló indítványt.

Ő Orbán Viktor titkos mesterkéme

A honvédelmi miniszternél is nagyobb lehet a befolyása.

Elképesztően ötletes módszer a vadbalesetek megelőzésére

A módszert egy hónapig tesztelték, és minden más eszköznél hatásosabbnak bizonyult.

Orbán Viktorék egyedül maradtak: fontos török bejelentés a svéd NATO-csatlakozásról

Minden arra utal, hogy Magyarország utolsóként fogja ratifikálni a svéd csatlakozást.

Gyászol a magyar fitneszvilág: szelfizés után zuhant a mélybe Zsuzsi - Fotók

A Naphire.hu információi szerint hétfőn, Jordániában egy szikláról zuhant a mélybe az ismer magyar fitnesztréner.

Teljesen leáll Pest megye legnagyobb kórházának egyik belgyógyászati osztálya

Komoly bajba került a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház.

0