Ezt olvasta már?


Koronavírus - Újrainduló szakrendelések, gazdasági intézkedések vidéken

Fokozatosan újraindulnak egyes egészségügyi szakrendelések az országban, a kórházakba pedig kormányzati segítségként folyamatosan érkeznek a védőeszközök.


hirdetés

Az önkormányzatok a koronavírus-járvány elleni védekezés mellett gazdasági intézkedésekkel, kedvezményekkel támogatják a helyi vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését.

 

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kalocsai telephelyén, a Szent Kereszt Kórházban már újraindultak egyes szakrendelések. Április 27-étől a beutalóval és időponttal rendelkező sürgős kardiológiai, diabetológiai és bőrgyógyászati szakellátásra szorulókat a szakrendelők eredeti helyén fogadják. Az érdeklődők a szakorvosok elérhetőségeit a háziorvosoktól kérdezhetik meg vagy a kórház honlapján találják meg. A szakorvos igény esetén e-mailben feltett szakmai kérdésekre is válaszol.

A szekszárdi Balassa János Megyei Kórház ötezer egyszerhasználatos védőoverallt, kétszáz fertőtleníthető védőszemüveget és 732 liter fertőtlenítőszert kapott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ készletéből - közölte a járványkórházként működő intézmény a honlapján. Az eszközökből és a kórház saját forrásból, korábban beszerzett készletéből teljes védőfelszerelést tartalmazó egységcsomagokat állítanak össze az egészségügyi dolgozóknak.

Gyulán fokozatosan újraindulnak a magánorvosi rendelők is: a Coronella Orvosi Centrumban szerdától belgyógyász-gasztroenterológus, május első hetétől urológus is elérhető lesz. Hétfőn részlegesen újraindult a rendelés a gyulai Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban is. Jelenleg a képalkotó diagnosztika elérhető; az orvosok urológiai, neurológiai, kardiológiai, reumatológiai, belgyógyászati és bőrgyógyászati rendeléseken várják a betegeket.

Gyula a járvány miatt mintegy 380 millió forint bevételtől esett el. A gépjárműadó elvonása 95 millió, az idegenforgalmi adó csökkenése 140 millió, az elmaradó üdülőhelyi fenntartási hozzájárulás 115 millió forintos kiesést okoz - mondta Görgényi Ernő polgármester az MTI-nek. Hozzátette, úgy becsülik, hogy az iparűzési, az építmény- és a kommunális adó további 20 milliós, az elmaradó közterület-használati díj pedig még 10 milliós kiesést jelent. A hiányt kiadások csökkentésével, beruházások visszamondásával és a polgármesteri keret csökkentésével próbálják fedezni, de bíznak kormányzati segítségben is - közölte. Hangsúlyozta, elsődleges céljuk az önkormányzati munkahelyek megőrzése.

Baján a bérleti díjból kedvezményt kapnak a bevételkiesés ellensúlyozására az önkormányzati tulajdonú helyiségekben működő vállalkozások, ha a veszélyhelyzetben is vállalják alkalmazottjaik foglalkoztatását. A korlátozott nyitvatartással üzemelő, valamint a kiszállítást végző, vendéglátással foglalkozó vállalkozások kedvezménye 30 százalék, a legalább tízéves bérleti jogviszonnyal rendelkezőké 50 százalék. A teljes bezárásra kényszerült vállalkozásoknak 80 százalékos díjkedvezmény jár.

A miskolci önkormányzat eddig 158 millió forintot költött a koronavírus-járvány elleni védekezésre, a városi cégeket tömörítő Miskolc Holding pedig további 63 millió forintot fordított ilyen célokra - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t. A közlemény szerint a koronavírus elleni védekezés legalább július közepéig folytatódik, ezért további 196 millió forint felhasználásával számolnak az önkormányzat és 103 millióval a holding esetében.

Debrecenben vállalkozásokat segítő platformot hoztak létre: a helyi vállalkozások folyamatos tájékoztatásával és támogatásával bízta meg az önkormányzat az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központot. Ez egyebek között a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseivel kapcsolatos kérdésekben, a járvány elleni védekezéshez használt eszközök beszerzésének logisztikájában tud segíteni, emellett az állás nélkülieket a munkahelykeresésben, a helyi termelőket pedig egy online "termelőkereső" felülettel támogatja.

A balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórházba megérkezett a civilek által elindított adománygyűjtés eredményeként vásárolt speciális, nemcsak a koronavírus okozta betegség kezelését segítő tüdődiagnosztikai készülék - közölte Csach Gábor polgármester. A gép ára meghaladta az 5,5 millió forintot, használatát szerdán már be is tanítják a kezelő személyzetnek.

A szekszárdi önkormányzat több segítséget is kapott: helyi autókereskedések két gépkocsit, egy üzemanyagtöltő-állomás 100 ezer forint értékű gázolajat ajánlott fel az ebédkiszállításokhoz, egy szekszárdi vállalkozó pedig 400 kétrétegű, mosható szájmaszkot adományozott a városnak - közölte a polgármesteri hivatal.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. folytatja a termelő tevékenységet, ezért - a munkavállalókat segítve - életre hívták a gyermekfelügyeleti programot. Jelenleg mintegy harminc gyerekre vigyáznak a birtok iskolájának pedagógusai, kollégiumi nevelőtanárok és a Hotel Nonius munkatársai. Az óvodások és az általános iskola első-második osztályába járó gyerekek a szállodában, a 3-6. osztályosok az iskola kollégiumában, legfeljebb öttagú csoportokban töltik napjaikat 7 és 15.30 óra között. A foglalkozások ingyenesek, a szülők munkaidő-kedvezményt kapnak - olvasható a ménesbirtok közösségi oldalán.

 0

hírek innen, onnan

Újabb könyveket fóliáztak be magyar könyvesboltok: most ezek a kiadványok estek áldozatul

Gyermekeknek szánt történelmi ismeretterjesztő könyveket fóliáztak be, a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva.

Veszélyben Pest megye legnagyobb kórháza? Aggasztó hírek érkeztek, erre készüljenek a betegek

Kongatták a vészharangot, de kiderült, hogy más osztályokról van szó.

Meghibásodott egy hajóhinta, fél órán át fejjel lefelé lógtak az utasok

Az incidens vasárnap este történt az Ontario állambeli Vaughan városában, a Canada’s Wonderland vidámparkban.

Újabb évi egy milliárdot kap Lölő, de nem hiszed el, miért.

Úgy alakult, hogy csak Orbán Viktor legjobb barátjának érdekeltsége adott le érvényes pályázatot.

Spanyol kormányalakítás: Pedro Sánchez az esélyes, de a katalánok megnehezíthetik a dolgát

A következő napokban eldől, lesz-e jobboldali kormánya Spanyolországnak. A választásokon ugyan győzött a konzervatív Néppárt, azonban...

A válás utáni nehézségeiről beszélt Kucsera Gábor

Hamarosan az Ázsia Expresszben tűnik fel a TV2 műsorán.

Magasabb szinten futballozna a magyar válogatott középpályás

Callum Styles azt is elmondta, miért nem tudott klubot váltani a nyáron.

Hol és hogyan lehet világbajnok Max Verstappen?

177 pontos előnyével már egyáltalán nincs messze attól, hogy bebiztosítsa 2023-as vb-címét.

Súlyos, amit Curtisnek beszóltak. Olyan keményet válaszolt, hogy mindenki csak pislogott

Az egyik követője tette szóvá az átigazolását a konkurenciához.

A Fradi is egy lehetőség: már a télen ott akarja hagyni a klubját a magyar válogatott focista

A 23 éves játékos úgy érzi, hogy magasabb szinten kellene fociznia.

0

Sport

Tragikus balesetben meghalt a magyar sportoló

Jordániában tartózkodott egy hegymászó csoporttal.

Reagált a nemzetközi szövetség Losonczi Dávid elcsalt világbajnoki döntőjére

A magyar birkózó a bírók súlyos tévedése miatt maradt le a vb-aranyéremről.

Az elhunyt magyar rendőr családján segít Lőw Zsolt

Az esztergomi robbantás áldozatának családjának gyűjt Lőw Zsolt és a Bayern München.

Máshol rendezik a magyar válogatott Eb-selejtezőjét

A mérkőzést november 16-án rendezik meg.

Hatalmas a káosz Fehérváron: szétesik a csapat

Egymás után távoznak a fontos emberek.

Magyarország labdarúgó Európa-bajnokságot rendez

Az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén döntött a következő évek utánpótlás Európa-bajnokságok helyszíneiről. Magyarország 2027-ben a női U19-es Európa-bajnokság házigazdája lesz.

Beismerés: a nemzetközi szövetség elnöke bocsánatot kért a bíráskodás miatt Losonczitól

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Losonczi Dávid vasárnap 8:7-re kikapott Ali Cengiztől a birkózó-világbajnokság döntőjében. Csakhogy Losonczi az elsöprő többség szerint két vállra fek

Óriási siker: világbajnok lett a magyar sportoló

Jákó Miriam kiemelkedő teljesítménnyel megnyerte a nők sportpisztoly számát a Rio de Janeiróban zajló katonai sportölvő-világbajnokságon.

„Ha nem futok el, meghalok” – állítja a Szeged korábbi játékosának felesége

Megdöbbentő részletek derültek ki a családon belüli erőszakkal vádolt sportolóról.

Félti az életét a volt szegedi kézistől a felesége

Sokkoló történet rázta meg a kézilabdavilágot. A horvátok olimpiai bronz- és kétszeres világbajnoki ezüstérmes korábbi kiválóságát, Denis Bunticot családon belüli erőszak és nagy mennyiségű fegyver birtoklá

Kiderült, hány meccset kell kihagynia az érthetetlen módon kiállított Fiola Attilának

A magyar válogatott focistát a Zalaegerszeg elleni meccsen állították ki.

Ennél feljebb aligha van: Szoboszlait már De Bruynéhez hasonlítják

A liverpooli szakíró vont még ennél is bátrabb párhuzamot.

0

Bulvár

Orbán Viktor elővett egy adag készpénzt, majd szótlanul besétált egy IX. kerületi házba

A 444 szerint keddenként rendszeresen a Bakáts utcába jár, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint magánprogramja volt Orbánnak.

Baljós jelek utalnak egy komolyabb őszi összeomlásra

A profi befektetők meg kezdték építeni pozícióikat, amivel egy komolyabb tőzsdei áresés esetén sokat kaszálhatnak. Lehet azonban hogy túl korán isznak a medve bőrére, bár vannak intő jelek.

Így nézett ki Jézus a mesterséges intelligencia szerint

A végeredmény hasonlít a korábbi ábrázolásokhoz.

Meghalt Bayer Ottmár operatőr, Bayer Zsolt édesapja

A köztévé is megemlékezik a hazai animációs filmgyártás meghatározó alakjáról.

Így térdel le egy egykori radikális, ha a brüsszeli pénz a tét

Napra pontosan egy évvel ezelőtt ébredtek arra az olaszok, hogy előző este Giorgia Meloni erősen jobboldali Olaszország Fivérei pártja lett az olasz parlamenti választások legnagyobb győztese. Radikális politikai erő

Nincs menekvés, embertelen, gyilkos forróság jön

Vészjósló tanulmány derült ki, egy közelgő esemény drámaian át fogja formálni a Föld időjárását.

Döntöttek a parlamentben arról, hogy munkaszüneti nap legyen-e december 24.

Nem vették tárgysorozatba az erről szóló képviselői önálló indítványt.

Ő Orbán Viktor titkos mesterkéme

A honvédelmi miniszternél is nagyobb lehet a befolyása.

Orbán Viktorék egyedül maradtak: fontos török bejelentés a svéd NATO-csatlakozásról

Minden arra utal, hogy Magyarország utolsóként fogja ratifikálni a svéd csatlakozást.

Gyászol a magyar fitneszvilág: szelfizés után zuhant a mélybe Zsuzsi - Fotók

A Naphire.hu információi szerint hétfőn, Jordániában egy szikláról zuhant a mélybe az ismer magyar fitnesztréner.

Teljesen leáll Pest megye legnagyobb kórházának egyik belgyógyászati osztálya

Komoly bajba került a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház.

blogmorzsák

Stadiontűz, győzelem napja és Szerelmesfilm

Időkapszula: ezek történtek 1985 májusának közepén hazánkban és a nagyvilágban.

A falakat megtanítani beszélni

A Fülke projekt arra tesz kísérletet, hogy a város három eddig üres szoborfülkéjével felidézze a hely történetét.

0