Ezt olvasta már?


Koronavírus - Arcvédő pajzsok készülnek országszerte, kezdeményezések a bölcsődék napján

Arcvédő pajzsokat gyártanak több nagyvárosban, Zalaegerszegen kedden mutatták be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásával készülő védőeszközt.


hirdetés

A bölcsődék napja alkalmából polgármesterek kezdeményezték, hogy a keddi napot számítsák be a bölcsődei dolgozók munkavégzésébe, illetve tekintsék fizetett szabadnapnak.

 

Zalaegerszegen Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott és Balaicz Zoltán polgármester jelenlétében mutatták be az NNK ajánlásával, a Belügyminisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal egyeztetett formában készülő, a helyi Mould Tech Kft. által kifejlesztett arcvédő pajzsokat, amelyekből kétezret rendelt már az Országos Mentőszolgálat. Molnár Gábor ügyvezető elmondta: a cég az első néhány száz darabot 3D-s nyomtatással készítette el, de egy hete a teljes gyártókapacitást átállították az újrahasznosított anyagokból többféle változatban, önköltségi áron készülő arcvédő pajzsok előállítására. A napi háromezer darabos gyártókapacitást igény esetén tízezresre tudják bővíteni, az összeszerelést a Zalaegerszegi Városfejlesztési Kft. szervezi önkormányzati alkalmazottak önkéntes munkájával.

Szolnokon kedden a kistérségi településeknek szánt arcvédő pajzsokat adtak át. Kállai Mária országgyűlési képviselő az átadás előtti sajtótájékoztatón elmondta, az ötletből előbb vállalkozói összefogás lett, majd a szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum segítségével komoly programmá vált az arcvédő pajzsok gyártása a városban. Hajnal-Papp Zoltán, a centrum digitális közösségi alkotóműhelyének laborvezetője elmondta: eddig több mint 1200 arcpajzs készült, ezeket helyi egészségügyi intézményekbe, kórházakba, mentőknek, háziorvosoknak, gyógyszertárakba szállítják. Az eseményen Lovász Tibor kőteleki és Varga József rákócziújfalui polgármester személyesen vette át az arcpajzsokat, képviselve a többi kistérségi települést, ahová kedden szintén megérkeznek a védőeszközök. A kistelepüléseken a polgármesteri hivatal munkatársai és egészségügyi dolgozók fogják a pajzsokat használni.

A debreceni Agóra tudományos élményközpont 3D-s nyomtatóin folyamatosan készülnek az arcvédő pajzsok - közölte az intézmény kommunikációs vezetője kedden. Vágó Mercédesz emlékeztetett arra, hogy a múlt héten 140 nyomtatott pajzsot adtak át a felhasználóknak: 20-at a helyi idősotthonnak, 120-at pedig a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetnek. Azóta újabb 80 arcvédő pajzs készült el, ezeket szintén az alapellátási intézet kapta. A 3D-s nyomtatók azóta is folyamatosan működnek, és a tervek szerint heti 100 arcvédő pajzsot készítenek el az Agóra munkatársai a következő időszakban is.

Nyíregyházán háromezer egyedi fejlesztésű arcvédő pajzsot adományozott az egészségügyi és önkormányzati dolgozóknak az egyik helyi nyomdaipari társaság. Az első szállítmányt pénteken adták át. Zsukk László, a Color Pack Nyomdaipari és Csomagolóanyag Gyártó Zrt. vezetője az MTI-nek elmondta, az olcsón előállítható pajzsokból megfelelő alapanyag-ellátás esetén óránként akár tízezer darabot is tudnak gyártani.

A Nógrád megyei Bátonyterenye kínai testvérvárosától kap 12 ezer védőmaszkot és hőmérőket; a négy szállítmányból három már megérkezett - közölte Nagy-Majdon József polgármester. A városi hírportál a kínai állami hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a kelet-kínai Huajan március óta segíti testvérvárosait Kanadában, Magyarországon, Németországban, Japánban, Dél-Koreában és Szlovéniában.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester a bölcsődék napja alkalmából, fenntartóként kezdeményezte az intézményvezetőknél, hogy a bölcsődei dolgozók munkájának elismeréseként tekintsék munkavégzésre beszámítottnak a keddi napot, az ügyeleti ellátásban résztvevők számára pedig később biztosítsanak fizetett szabadnapot. A városvezető Mészáros Attila alpolgármesterrel kedden ellátogatott az ügyeletet adó Mesevilág Bölcsődébe, ahol kilenc kisgyermek van.

Tiszafüreden Ujvári Imre polgármester az önkormányzati bölcsőde fenntartójaként szintén kezdeményezte az intézményvezetőnél, hogy a dolgozóknak a keddi napot tekintsék fizetett szabadnapnak, az ügyeleti ellátásban dolgozóknak pedig egy későbbi időpontban biztosítsák ezt a lehetőséget.

Salgótarjánban a Baglyaskő Időskorúak Otthonában okostelefonokkal és tabletekkel segítik a lakók és hozzátartozók közötti kapcsolattartást. Az intézmény három okostelefont vásárolt, lehetőséget teremtve videohívás, videobeszélgetés kezdeményezésére a viber alkalmazás révén, a fenntartó Magyar Máltai Szeretetszolgálattól (MMSZ) pedig két új táblagépet kaptak - írta az otthon közösségi oldalán Holecz Istvánné intézményvezető, hozzátéve: a lakók így nagyobb kijelzőn láthatják szeretteiket. Az idősotthonban március 18-tól rendelték el a látogatási tilalmat, 24-étől pedig sem csomagot, sem készpénzt nem vesznek át, a családtagok letéti számlára utalhatnak költőpénzt rokonaiknak.

Balassagyarmaton a Szent Erzsébet Idősek Otthonában csütörtöktől működik az új zsilipelt dolgozói öltöző a lakószárnyaktól izoláltan - közölte Csach Gábor polgármester. Hozzátette: az otthonban a dolgozók és a bentlakók is tünetmentesek.

Miskolc polgármestere több mint kétszáz helyi turisztikai vagy az idegenforgalomban érintett vállalkozást keresett meg levélben, hogy kéréseiket segítsen tolmácsolni a döntéshozóknak - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. Veres Pál a javaslatokat levélben juttatta el a Magyar Turisztikai Ügynökséghez és a Miniszterelnökség vezetőinek. A vállalkozások elsősorban a foglalkoztatás segítése, a munkahelymegőrzés, az adózás és a kormányzati támogatások ügyében fogalmaztak meg javaslatokat.

 0

hírek innen, onnan

Édesanyámnak zöldhályogja van, szabad-e kávét innia? Az orvos válaszol

Sok mindent nem mondanak, hogy mit szabad, mit nem egy glaukómás betegnek.

Vidéki gyerekszobából a nagyszínpadra: valóra vált a népszerű magyar bűvész nagy álma – videó

Kiss V. Balázs fellépések sokaságán van túl, de a mindig is vágyott rá, hogy egy nagy fesztivál főszínpadán léphessen fel.

Bödőcs: Az adóforintjaimon felül a könyvem bevételének egy részét is viszi a kleptokrácia

Készen volt a könyve, amikor kiderült, hogy az MCC viszi a Librit, ezért nem volt mozgástere. Egyelőre nem érzi, hogy a kiadónál bármi...

Ukrán szakértő: Oroszország különös csellel használja ki Romániát és Moldovát

Több ukrán lap is beszámolt Olekszandr Kovalenko, az Információs Ellenállás nevű ukrán civil szervezet katonai és politikai...

Mutatjuk, melyik kerületekben csökkentek az albérletárak nyár óta

Ugyanakkor Debrecen lett az első vármegyeszékhely, ahol elérte az albérletár a 200 ezer forintot.

Bajban vannak a dolgozók az infláció miatt: ma újra tárgyalnak a fizetésekről

Ugyan a kormány részvétele nélkül, de szerda délelőtt 11 órakor újra tárgyalóasztalhoz ülnek a munkáltatók és a munkavállalók...

Sínre kerülhet a magyar kormányt mellékvágányra helyező uniós reform

Az uniós ügyekért felelős miniszterek a spanyolországi Murciában gyűltek össze, hogy megvitassák az Európai Unió jövőjét és az új...

Mikor ér véget az idei pollenszezon?

Az esőzések és a lehűlés hatására véget ért a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka, a pollenkoncentráció azonban helyenként...

Novák Katalin Utahban: a gyermekvállalás menti meg a világot

Az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadást a köztársasági elnök.

Ez a házszámod üzenete a Feng Shui és a numerológia szerint

A numerológia és a Feng Shui szerint minden szám fontos érzelmi töltettel és olyan energiákkal rendelkezik, ami rád is kihathat. Ha...

A mátraházai honvéd üdülőt is eladja az állam

Az épület kapuit szeptember 4-én zárták be minden magyarázat nélkül, a hónap közepén pedig már javában zajlott a kiürítés. (Belföld)

0

Sport

Tragikus balesetben meghalt a magyar sportoló

Jordániában tartózkodott egy hegymászó csoporttal.

Reagált a nemzetközi szövetség Losonczi Dávid elcsalt világbajnoki döntőjére

A magyar birkózó a bírók súlyos tévedése miatt maradt le a vb-aranyéremről.

Az elhunyt magyar rendőr családján segít Lőw Zsolt

Az esztergomi robbantás áldozatának családjának gyűjt Lőw Zsolt és a Bayern München.

Máshol rendezik a magyar válogatott Eb-selejtezőjét

A mérkőzést november 16-án rendezik meg.

Hatalmas a káosz Fehérváron: szétesik a csapat

Egymás után távoznak a fontos emberek.

Magyarország labdarúgó Európa-bajnokságot rendez

Az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén döntött a következő évek utánpótlás Európa-bajnokságok helyszíneiről. Magyarország 2027-ben a női U19-es Európa-bajnokság házigazdája lesz.

Beismerés: a nemzetközi szövetség elnöke bocsánatot kért a bíráskodás miatt Losonczitól

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Losonczi Dávid vasárnap 8:7-re kikapott Ali Cengiztől a birkózó-világbajnokság döntőjében. Csakhogy Losonczi az elsöprő többség szerint két vállra fek

Óriási siker: világbajnok lett a magyar sportoló

Jákó Miriam kiemelkedő teljesítménnyel megnyerte a nők sportpisztoly számát a Rio de Janeiróban zajló katonai sportölvő-világbajnokságon.

„Ha nem futok el, meghalok” – állítja a Szeged korábbi játékosának felesége

Megdöbbentő részletek derültek ki a családon belüli erőszakkal vádolt sportolóról.

Kiderült, hány meccset kell kihagynia az érthetetlen módon kiállított Fiola Attilának

A magyar válogatott focistát a Zalaegerszeg elleni meccsen állították ki.

Félti az életét a volt szegedi kézistől a felesége

Sokkoló történet rázta meg a kézilabdavilágot. A horvátok olimpiai bronz- és kétszeres világbajnoki ezüstérmes korábbi kiválóságát, Denis Bunticot családon belüli erőszak és nagy mennyiségű fegyver birtoklá

Ennél feljebb aligha van: Szoboszlait már De Bruynéhez hasonlítják

A liverpooli szakíró vont még ennél is bátrabb párhuzamot.

0

Bulvár

Orbán Viktor elővett egy adag készpénzt, majd szótlanul besétált egy IX. kerületi házba

A 444 szerint keddenként rendszeresen a Bakáts utcába jár, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint magánprogramja volt Orbánnak.

Baljós jelek utalnak egy komolyabb őszi összeomlásra

A profi befektetők meg kezdték építeni pozícióikat, amivel egy komolyabb tőzsdei áresés esetén sokat kaszálhatnak. Lehet azonban hogy túl korán isznak a medve bőrére, bár vannak intő jelek.

Így nézett ki Jézus a mesterséges intelligencia szerint

A végeredmény hasonlít a korábbi ábrázolásokhoz.

Meghalt Bayer Ottmár operatőr, Bayer Zsolt édesapja

A köztévé is megemlékezik a hazai animációs filmgyártás meghatározó alakjáról.

Így térdel le egy egykori radikális, ha a brüsszeli pénz a tét

Napra pontosan egy évvel ezelőtt ébredtek arra az olaszok, hogy előző este Giorgia Meloni erősen jobboldali Olaszország Fivérei pártja lett az olasz parlamenti választások legnagyobb győztese. Radikális politikai erő

Nincs menekvés, embertelen, gyilkos forróság jön

Vészjósló tanulmány derült ki, egy közelgő esemény drámaian át fogja formálni a Föld időjárását.

Döntöttek a parlamentben arról, hogy munkaszüneti nap legyen-e december 24.

Nem vették tárgysorozatba az erről szóló képviselői önálló indítványt.

Ő Orbán Viktor titkos mesterkéme

A honvédelmi miniszternél is nagyobb lehet a befolyása.

Orbán Viktorék egyedül maradtak: fontos török bejelentés a svéd NATO-csatlakozásról

Minden arra utal, hogy Magyarország utolsóként fogja ratifikálni a svéd csatlakozást.

Gyászol a magyar fitneszvilág: szelfizés után zuhant a mélybe Zsuzsi - Fotók

A Naphire.hu információi szerint hétfőn, Jordániában egy szikláról zuhant a mélybe az ismer magyar fitnesztréner.

Teljesen leáll Pest megye legnagyobb kórházának egyik belgyógyászati osztálya

Komoly bajba került a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház.

0