Ezt olvasta már?

Meteorológia: hétfőn 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Budapest, 2023. március 20., hétfő (MTI) - Hétfőn, március 20-án 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség...


A hollywoodi pénzgyár szülöttei: A legtöbb bevételt hozott filmek a világon és a Disney terjeszkedése

Hollywood a filmiparban és gyártásban betöltött szerepe a mai napig meghatározó, de míg korábban a filmtechnika fejlődését és a filmek népszerűsítését segítette elő és szolgálta, addigra mára egy terjeszkedő polipra hasonlít, amely pénzzel táplálkozik. Részben ennek eredményei a box office óriások.


hirdetés

A mozifilmek mára szerves részét képezik a szabadidős tevékenységeink lehetőségeinek és egy globális tömegtrenddé és tömegfogyasztási tartalommá vált. Az élménytársadalom elmélete által jellemzett közönség részben az ilyen szórakozási élményeket nyújtó multimodális tartalmak, azaz a filmek révén keresztül képes minél jobban átélni és megélni az életet, amely az egyik fő céljává vált az embereknek.

Az Astor Mozi Melbournben, a legtöbb ülőhellyel rendelkező filmszínház a világon

A filmek azonban nem mindig voltak központi elemei a szórakoztatóiparnak, főleg nem számított érdekességnek, hogy egyes filmek milyen bevételeket képesek produkálni, ami mára már egy teljesen külön ágensnek számít a filmiparon belül. Ez egy másik vetülete a filmeknek, amely a mai hollywoodi filmkészítésben elég sok blockbuster (azaz kasszasiker vagy bombasiker) kapcsán felmerül: milyen módon lehet minél több pénzt kisajtolni egy filmötletből, netán egy adott franchisból (azaz “védjegy”) vagy brandből (lásd: Star Wars, Marvel és társaik). Rebootokból és önmagába visszaforduló, ismétlődő remake-ekből épülő mozgókép-hegyek tornyosulnak Los Angeles-ben, amelyek ilyen vagy olyan rekordokat döntenek meg a mozikasszákban eladott jegyekből származó bevételek kapcsán.

Szószedet:

Box Office = jegypénztár

CGI = Computer-Generated Imagery, magyarul számítógép által generált kép. Ez általában azt jelenti, hogy filmben 3D-és számítógépes grafikát alkalmaznak a látványvilág megalkotására vagy egyes akció- és harcjelenetek lefogatására.

Reboot = Egy alapötlet, egy történet, egy korábbi produkció vagy akár egy könyv merőben újragondolt változata, amelyet vászonra visznek. Itt akár teljesen más háttértörténetet kaphatnak egyes szereplők, mint a róluk szóló korábbi filmekben. Például ilyen lehet a Pókember filmek, amely szuperhős bőrébe immáron harmadszorra bújik új színész Tom Holland személyében. Vagy Christopher Nolan Batman filmjei is teljesen új táptalajból növesztették ki Christian Bale sötét lovagját.

Remake = amikor szinte teljesen ugyanúgy visznek vászonra egy filmet, mint elődje csak fel van újítva, új műfaji keretbe van ágyazva stb. Nagyon jó példa a remake-re a Disney mesék élőszereplős adaptációi, mint az új Aladdin, a bukásnak számító Dumbo vagy a klasszikus mestermű királydrámát meggyalázó Oroszlánykirály CGI-kotyvaléka.

De hogy hol lehet mindezt a bevétel-mozgást naprakészen nyomon követni?

Ezen indíttatásból hozta létre 1998-ban Brandon Gray a Box Office Mojo weboldalát, (belinkelni) amely nem csak összegyűjti, de a jegyárak forgalmazóinak segítségével eléggé dollárcentre pontosan követi is, hogy a friss és ropogós blockbusterek vagy éppen a kisebb művészfilmek milyen bevételeket értek el a mozik jegypénztárainál. Általában 2 naponta frissítik az aktuális bevételeket, de naprakésznek lehet mondani az oldalt. Meg lehet tekinteni a hétvégi aktuális jegypénztár királyokat, az adott napon legtöbb bevételt hozott filmet, az év top rekordereit és persze az egyes műfajokon belül és nézelődhetünk, hogy a kedvenc sci-fi vagy képregény adaptációs filmjeink milyen hierarchiában helyezkednek el a Box Office Mojon.

A Box Office Mojo kezdőlapja (2019. július 23.)

A mozifilmek elért bevételeinek nyomon követése egyébként egy izgalmas kis hobbi lehet a filmkedvelők számára. Figyelni, hogy az egyes kategóriákban (például: műfaj, nyitó hét, az elmúlt 356 nap top filmjei stb.) milyen eredményeket értek el vagy milyen rekordokat döntöttek meg a különböző filmek. A legjövedelmezőbb filmek listáját két szempontból is vizsgálhatjuk:

• A valaha legtöbb bevételt elért filmek top 50-es listája

• Az adott év legtöbb pénzt hozó filmjei 2019-től egészen 1915-ig visszamenően.

Az utóbbi hosszabb lista mivel 104 évet ölel fel így ugyanennyi film is szerepel benne, itt leginkább egy két érdekességet lehet kiemelni példaként.

 

Egy nemzet születése (1915), a box office vakfoltja

1915-ben például D. W. Griffith Az egy nemzet születése (The Birth of a Nation) című filmje hozta a legtöbb bevételt, 50-100 millió dollár közötti összeget globálisan. Pontosan a mai napig nem lehet tudni mennyi pénzt hozott Griffith 104 évvel ezelőtt alkotása, mert a jegyek prémium árban keltek el, ami annyit jelent, hogy 2.20 dollárt volt egy mozijegy az Egy nemzet születésére, amely nagyjából 54 dollárnak felel meg ma (kb. 15 ezer forint!). A film forgalmazója, az Epoch Production Company 1917 végén 4.8 millió dollárnyi kumulált bevételről számolt be a cég részvényeseinek, Griffith saját feljegyzései pedig mintegy 5.2 millió dolláros világméretű bevételre emelték az Epoch adatait 1919-re.

A legnagyobb városokban az Epoch egyéni filmszínház tulajdonosokkal egyeztetett arról, hogy 1%-os részesedést kaphatnak a film bevételeiből, máshol pedig a gyártó az összes jogot eladta egy adott állam egyetlen forgalmazójának. Richard Schickel filmtörténész szerint az állami jogszerződések alapján az Epoch átlagosan 10%-ot kapott a jegybevételekből - amelyet a mozi tulajdonosok gyakran alájelentettek valós értékeknek - és azt a következtetést vonja le, hogy a film bizonyára több mint 60 millió dollárt generált a jegypénzár business első felfutásában.

Egy jelenet a Birth of a Nation-ből (Forrás: Variety)

Az biztos, hogy hatalmas siker volt, pénzügyileg is hiszen a produkció költségvetése 110 ezer dollár volt és ha csak 10 millió dollárral számolunk összesen, mint bezsebelt bevétel, akkor is 90-szeres a nyereség (persze ebből még levonódnak az egyéb költségek, mint a különböző részesedések stb.) Ami 1915-ben 1 dollár volt az 2019-ben nagyjából 25 dollárt jelent az inflációt tekintve így, ha 60 millió dollárnyi bevétellel számolunk az azt jelenti, hogy az Egy nemzet születése 2019-ben 1 milliárd 500 millió dollár bevétel lenne. Ez a top 10 helyezettet jelentené mai viszonylatban.

 

Az inflációt is figyelembevéve kialakult top 10 valaha legtöbb bevételt hozott filmek listája

Noha lehet, hogy az Elfújta a szél (1939) csak 390-400 milliónyi dollár pénzt hozott az eladott jegyekből, és a maga évében kiemelkedő top 1 filmként tündökölt a filmszínházakban közel sem biztos, hogy az olyan kevésnek számít még a mai viszonylatban sem (400 millió dollár még a mai árfolyam érték és filmbevételi eredmények függvényében is jó eredmény). Azonban, hogy amióta létezik film, azóta az inflációt is belekalkulálva melyik film hozta eddig a legtöbb bevételt, nehéz meghatározni. Ugyanis az infláció hosszútávú hatásai - nevezetesen például a mozijegyárak jelentős növekedése - miatt a későbbi filmek (napjaink vagy az elmúlt évtizedek filmjei) sokkal nagyobb súllyal rendelkeznek az inflációval nem korrigált listán.

Mégis kialakult egy top10-es lista az inflációt is figyelembe véve, amiben már csak három 2000 utáni film van benne pont a fentebb felsorolt okok miatt, hiszen 50-60 évvel ezelőtt hozott több százmilliós bevételek az inflációt tekintve ma hatalmas összegeket jelentének.

Az első helyezett az Elfújta a szél, amely az inflációt is számítva mai értékben 3 milliárt 728 millió dollárnyi bevételt hozna, ennek értékű bevételt hozott 1939-ben (390 és 402 millió dollár között akkor).

Ezen régebbi filmek bevételi eredményeinek és a valuta leértékelődésének kompenzálása érdekében egyes elemzések és diagramok figyelembe veszik az inflációt is az ilyen listák összeállításánál. Azonban még ez a gyakorlat sem talált végleges megoldást a kérdésre hiszen a jegyárak és az infláció nem párhuzamosan változik. Például 1970-ben a mozijegye ára 1.55 dollár volt, ami az inflációt tekintve 2004-es értéket tekintve 6.68 dollár. Azonban 1980-ban a jegyek ára növekedett 2.69 dollárra, de ez az az inflációval korrigált 2004-es értéket tekintve csökkenést mutatott 5.50 dollárra. A jegyárak világszerte is különböző inflációs ráta mellett emelkedtek, ami tovább bonyolítja a világméretű bruttó árfolyamok kiigazításának folyamatát.

 

Még egy-két régi és új jegypénztár rekorder (világméretű bevételt tekintve)

Amit egyértelműen le lehet szűrni az elmúlt 104 évet áttekintve, hogy a Disney már akkor is hatalmas bevételeket zsebelt be az első, mára már klasszikusoknak számító egész estét meséivel, mint a Bambi, a Pinokkió, a Hófehérke és a Hét Törpe és a többi. 2008-tól kezdve pedig minden évben a minimum bevételi küszöb az 1 milliárd dollár, illetve 2015-től a Marvel és a Star Wars sorozat filmjei cserélgetik az év legtöbb bevételt hozott filmjéért járó vándorkupát.

1922 – Robin Hood – 2,5 millió dollár

1925 – A Nagy Parádé - 18 és 22 millió dollár között

1933 – King Kong – 5 millió 347 ezer dollár

1937 - Hófehérke és a Hét Törpe (Disney mese) - 418 millió dollár!

1939 - Elfújta a szél - 390 és 402 millió dollár között

1942 – Bambi – 267 millió dollár

1949 - Sámson és Delilah – 14 millió dollár

1950 - Hamupipőke - 263 millió dollár

1956 - Tízparancsolat - 90 millió dollár

1959 – Ben-Hur – 90 millió dollár

1960 – Psycho – 50 millió dollár

1961 – West Side Story – 105 millió dollár

1968 – 2001: Űrodüsszeai - 141 és 190 millió dollár között

1972 – A Keresztapa – 245 és 286 millió dollár között

1975 – A cápa - 470 millió dollár

1977 – Star Wars: Egy új remény - 775 millió dollár!

1978 – Grease (Pomádé) - 395 millió dollár

1982 – E.T. - 792 millió dollár

1989 – Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

1993 – Jurassic Park – 1 milliárd dollár! (első helyezett 1997-ig)

1994 – Az oroszlán király - 968 millió dollár

1997 – Titanic – 2 milliárd dollár (ekkor az első helyezett a világon)

2003 – A Gyűrűk Ura: A király visszatér - 1 milliárd 120 millió dollár!

2008 – A Sötét Lovag – 1 milliárd dollár

2009 – Avatar – 2 milliárd 789 millió dollár! (abszolút világeső 10 éven keresztül, ameddig a Bosszúállók: Végtelen háború le nem taszította a trónjáról)

2015 – Star Wars: Az Ébredő Erő - 2 milliárd dollár

2018 - Bosszúállók: Végtelen háború - 2 milliárd dollár

2019 - Bosszúállók: Végjáték - 2 milliárd 790 millió dollár (július 19-én ennyi volt)

 

Az is szinte tendenciává vált, hogy a milliárdos szintű vagy a több százmilliós bevételt produkálni képes filmek ma már mind nagyrészt CGI-ból álló képregény-adaptációk vagy a Star Wars univerzumában játszódó produkciók (bár 2010-ben a Toy Story 3, 2013-ban pedig a Jégvarázs hozta a legtöbb bevételt, de mindkettő a Disney égisze alatt készült el).

Forrás: Variety

A Disney mára már abszolút pénznyelő és pénztermelő gigantikus filmprodukciós entitássá nőtte ki magát. Szinte monopol piaci szereplővé kezd válni a filmgyártásban kizárva a versenyt és diktálva egy olyan piaci tempót (köszönhetően a rengeteg különböző film stúdiójának), ahol örökkön örökké lesznek Star Wars filmek, ahol nem számít milyen filmet készítenek csak legyen belőle még több bevétel (lásd: Disney mesék filmbeli újragondolása) és ahol nincs megállás, ameddig fel nem fal minden maradék “vetélytársat”.

 

• A The Walt Disney Company kezében van egyébként többek között a:

• Walt Disney Pictures

• Fox Searchlight Pictures (A víz érintése, A kutyák szigete, A kedvenc stb. Filmek)

• Walt Disney Animation Studios (az összes klasszikus mese, mint a Hamupipőke, Bambi, Csipkerózsika, Pán Péter, Herkules; és újakat: Jégvarázs, Aranyhaj és a nagy gubanc, Rontó Ralph stb.)

• Pixar Animation Studios (Toy Story filmek, Szörny Rt., Verdák, L’ecsó, Hihetetlen család stb.)

• 20th Century Fox Animation (ezen belül a Blue Sky Studios, ők csinálják például a Jégkorszak filmeket, a Rio-t (1 & 2), a Ferdinandot stb.)

• Marvel Studios (Marvel filmek, zenék, sorozatok [kivéve a Netflixeseket] stb.)

• Lucasfilm (Star Wars filmek, animációs filmek, játékok, könyvek stb.)

• 20th Century Fox (X-Men filmek, Deadpool, Simpson család, Alien filmek stb.)

• Disney Media Networks (A Disney Television Studios és az ABC Entertainment összes csatornája, például a National Geographic is)

ERRE a linkre kattintva megnézhető még milyen cégeket kebelezett be és birtokol a Disney!

Ez a polipszerű terjeszkedés pedig csak tovább fog bővülni, ahogy betör a streaming piacra is a Disney+ szolgáltatással.

A Disney+ streaming szolgáltatás logója az érkező tartalmakkal

A top 10 bevételt hozott filmek listája (az inflációt nem számítva)

Valakik számára meglepő lehet ez a lista és talán most látják először, de Amerikában a sajtó is sokat foglalkozik a különböző film produkciók bevételeinek alakulásával, míg nálunk Magyarországon nem kap akkora hangsúlyt ez az aspektus a filmeknek, talán mert egy nemzeti filmünk sem hoz ekkora pénzeket, ami viszont nem egyenlő azzal, hogy minőségileg rosszabb filmjeink lennének. Lényeg: a hatalmas, rekordméretű bevétel nem feltétlen jelenti, hogy egy adott film jó (értsd: maradandó, korszakalkotó, hatással van az elkövetkezendő rendezőszcénára és gazdagítja a filmművészetet stb).

A Bosszúállók: Végjáték vált az abszolút box office királlyá 2019-ben (egyelőre)

A jelenlegi TOP 10 film kapcsán is láthatjuk azt a tendenciát, amelyet feljebb is megfogalmaztam a Disney-vel kapcsolatban, hogy egy olyan irányba vitte a filmesprodukciók költségvetését és bevételszerzését, hogy az nagyon sok film számára már elérhetetlen szint, hacsak nem jókor és jó helyen forgat le valaki egy filmet, mint James Cameron 2009-ben az Avatar kapcsán. a TOP 10-ből 7 a Disney égisze alatt készült (Star Wars, Marvel-filmek). James Cameron és a Russo-fivérek voltak képesek eddig egyedül arra, hogy KETTŐ két milliárd dollár bevételt hozó filmet is elkészítsenek (itt meg kell jegyezni, hogy mind a Titanic, mind pedig az Avatart nem csak rendezte Cameron, de a forgatókönyvet is ő írta, míg a Russo-fivérek csak rendeztek). És most, hogy a Disney a 20th Century Foxot is megvásárolta az Avatar elkövetkezendő filmjeinek bevételei is az ő zsebükben landolnak. Hatalmas kasza Mickey egér kezében és nekiindul a pénzmezőnek.

Hogy szomorú-e ezt a listát látni avagy sem, azt mindenki maga döntse el, de a popkultúra döglesztően és fullasztóan masszív újhullámai egyre inkább elnyelik és elsodorják a filmgyártást és a mozizást egy olyan irányba, ahol a fanservice (a nézők kimondott szórakoztatására vagy igényeinek kielégítésért szolgáló, nélkülözhető elemek beleépítése a filmbe vagy bármilyen produkcióba) vált az elsődleges céllá. Persze ezenkívül ugyanúgy készülnek zseniális művészfilmek és elég gazdag felhozatal kerül a mozikba évről évre, amelyek nem csak popcorn produkciók hanem értékképviselő alkotások a filművészetben, de erről egy mási cikkben.

 

lockkerdee0

hírek innen, onnan

Szívszaggató vallomást tett a világhírű színész: ezt nem bírod ki sírás nélkül

Liam Neeson igazi nőfaló volt, amik meg nem ismerte a szépséges Natasha Richardsont.

Mindenki ilyen kertet akar 2023-ban: ezek lesznek az idei év legnagyobb trendjei

Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.

Az Apple nyerésre áll, a Meta és a Google nagy pofonok után rendezik soraikat

A technológiai óriásvállalatok behálózzák mindennapjainkat.

Vastapssal ünnepelték Bécsben a ledarált magyar mesékből készített előadást

Bábelőadás lett a Meseország mindenkié című könyvből.

Ez a szomorú rögvalóság: több millió magyar tengődik a létminimum alatt

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – olvasható ki a Policy Agenda elemzéséből

Örökbefogadott egy árva kiscicát a nő, a macskája reakciója megolvasztja a szíveket - Videó

Az emberek számára is tanulságos a cica története, talán nem véletlen, hogy ilyen sokakat meghat. 

Büntetésben élnek az ellenzéki nagyvárosok, számokkal igazolható, hogy jóval kevesebb támogatást kaptak az elmúlt három és fél évben, mint a jobboldaliak

Lapunk összeállításából kiderül: nincsenek elkényeztetve a nem kormánypárti vezetésű megyei jogú városok.  (Belföld)

Nem vétózta meg Magyarország az EU-s lőszerbeszerzést, Ukrajna egy éven belül egymillió darab tüzérségi lövedéket kap

Az uniós tagállamok kül- és védelmi miniszterei megegyeztek, hogy egy éven belül egymillió darab tüzérségi lövedéket szállítanak...

Meghalt a Star Wars és a Harry Potter filmek sztárja

56 éves korában elhunyt a Star Wars és a Harry Potter színésze, Paul Grant, miután az egyik londoni vasútállomás előtt összeesett.

A magyar állam közvetett részesedést szerzett a Yettel Magyarországban

A veszélyek korába léptünk, ezért meg kell erősíteni a nemzeti tulajdon szerepét a stratégiailag kiemelt ágazatokban - közölte a...

Messi megérkezett az argentin válogatotthoz

Megérkezett Buenos Airesbe Lionel Messi és csatlakozott az argentin labdarúgó-válogatotthoz, amely első hazai mérkőzésére készül...

Megvétózta Magyarország a Putyin háborús bűnösségéről szóló EU-nyilatkozatot

Közös nyilatkozatban nevezte volna háborús bűnösnek Putyint az EU, csakhogy Varga Judit igazságügyminiszter résen volt.

Sport

Kondás Elemér totális bukása - az NB I egyik legerősebb csapatát ejti ki az NB II-be

A Vasas edzője semmilyen eredményt nem tudott elérni, már a játékosok előtt sincs tekintélye. De mi lesz a csapattal?

Elképesztő meglepetés a Fradi-meccsen

Az Európa-Liga nyolcaddöntő után fáradt zöld-fehérek kemény és küzdelmes meccset játszottak Zalaegerszegen.

Nagyképűen nyilatkozott a ZTE kudarcedzője a Fradi elleni meccs után

Csapata most meglepetést okozott, de az előző fordulóban kikapott a kiesés ellen menekülő Honvédtól.

Ancelotti nem hiszi, hogy les volt, Xavi szerint ez botrány

A Barca hosszabbításban elért győzelme után forrnak az indulatok, még tart az el Clásico utóélete.

Kondás sokat sejtető szavai, Moniz maga mellé hívta Csercseszovot – edzői reakciók

  Három mérkőzéssel zárult vasárnap az NB I 24. fordulója. Lássuk, hogyan értékeltek a vezetőedzők!   Vasas-Paks 2-3 Kondás Elemér […] A Kondás sokat sejtető szavai, Moniz maga mellé hívta Csercseszovot – e

Megrázó pillanatok a pályán: mentő-helikopter vitte kórházba a magyar focistát

Kis híján tragédia történt, amikor labdával fejbe rúgták és az ellenfél térdébe fejelt a fiatal játékos.

A kifütyült Messi dühösen távozott - videó

A szurkolók nem viselték jól a PSG újabb kudarcát.

A Barcelona egy 93. perces góllal nyerte meg az el Clásicót

Kilencpontos előnyben várta a rangadót a Barcelona, vagyis a döntetlen is megfelelt volna a katalánoknak. De végül nyertek és 12 pontra hízott az előnyük.

Kikerült a keretből a magyar fociválogatott egyik Eb-hőse

Marco Rossi nem számíthat a Fehérvár védőjére az észtek elleni barátságos meccsen és a bolgárok elleni Eb-selejtezőn sem,

Több mint egy évvel az eltűnése után megtalálták a sztárjátékos holttestét

A rejtélyes történet itt még nem ért véget, mivel még mindig nem tudják, mi történt a tragikus napon.

Megérte, Duchatelet? A kiesés réme fenyeget Újpesten

Nem akarják elfogadni, de kénytelenek hozzászokni az újpesti szurkolók, hogy kedvenc csapatuk most már évről évre a kiesés ellen küzd.

0

Bulvár

Súlyos bejelentés: Oroszország rakéta-csapásra készül egy nyugat-európai nagyvárosra?

Szörnyű következményei lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancsának – közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Bizton

Ismét hatalmasat fordul az időjárás: meg sem fordult a fejünkben, hogy ez vár ránk március második felében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten végre berobban a tavasz: a csúcshőmérséklet a 20 fokot is megugorhatja.

A Família Kft. Spáh ikreit egy ország imádta: ezért kellett eltűnniük a rivaldafényből

Spáh Dávid és Spáh Károly a '90-es évek gyereksztárjai voltak. Nyolcévnyi állandó szereplés után ezért fordítottak hátat a szereplésnek.

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Rémisztő időjárást jósolnak 2023-ra

A klímaváltozás feje tetejére állította az időjárást, amely egyre nagyobb hatással van a nemzetközi gazdaságra és az emberek életére.

Egyetlen dolgon változtattak, lelassult a testük öregedése: érdekes megállapítást tettek a kutatók

A biológiai öregedés lassításában segíthet a változtatás a vizsgálat szerint.

Ezért ilyen pokoli drága nálunk az üzemanyag

Több elemzés is azt mutatja, hogy miközben Magyarország tud a régióban a legalacsonyabb árakon kőolajhoz jutni, régiós összevetésben nálunk a legmagasabb a benzin és Ausztria után a második legmagasabb a gázolaj f

Megette a szobatársa maradékát a diák, nem sokkal később az összes végtagját amputálni kellett - Videó

Több műtéten is át kellett esnie, ami örökre megváltoztatja az életét. Pedig csak a szobatársa maradékát ette meg.

Fotón Kelemen Anna, kinek testsúlya már nem éri el a 40 kilót sem: Elmondta, mi áll fogyása hátterében

Sokan aggódnak Kelemen Annáért, aki az utóbbi időben drasztikus fogyáson ment keresztül, még úgy is, hogy soha nem volt még csak telt sem, nemhogy túlsúlyos.

blogmorzsák

Így emeli a munkahelyi stressz a vérnyomásunkat

Nagyobb tudatossággal, életmód-változtatással sokat lehetne tenni ellene.

A hatékony időgazdálkodás 5 ellensége

Szabadulj meg tőlük, hogy javíthasd a produktivitásod!

A diszkrét offenzíva

Érdekes egy offenzíva ez a fentiek alapján. Diszkrét. Kerüli a feltűnést, a hivalkodást.

0